ЧОМУ ЖИРИ ТАК ВАЖЛИВІ ДЛЯ ПРОДУКТИВНОСТІ КОРІВ?
- Жири входять до складу клітинних і позаклітинних мембран усіх тканин
- Є розчинниками вітамінів А, D, Е, К та сприяють їх засвоєнню
- Є джерелами фосфоліпідів, поліненасичених жирних кислот та інших біологічно активних речовин
- Входять до складу нервових клітин
- Є попередниками деяких ферментів (у тому числі статевих)
- Виконують захисну функцію
- Джерело енергії (1 грам жиру містить близько 37 кДж енергії, тоді як білки та вуглеводи у середньому близько 17 кДж).
Для забезпечення потреб високопродуктивної корови, її раціон повинен містити близько 6% жиру у сухій речовині. Проте досягти такого рівня лише за рахунок звичайних кормів практично неможливо — зазвичай раціони без додаткового введення спеціальних продуктів містять близько 3-4 % жиру в сухій речовині.
Дуже важливо у якій формі згодовується жир, адже надмірна кількість незахищеного жиру буде створювати плівку, яка фізично покриватиме клітковину та вбиватиме бактерії рубця і, як результат, буде знижувати перетравність клітковини.
ЯК ПРАЦЮТЬ ЗАХИЩЕНІ ЖИРИ
Ненасичені жирні кислоти, що складають основу жирів рослинних компонентів, при потраплянні в рубець будуть біогідрогенізуватись до стеаринової кислоти, яка знижує загальну перетравність жиру. У процесі такої біогідрогенізації будуть утворюватись транс-жири, які пригнічують утворення жиру в молочній залозі.
Саме тому, захищені жири є ефективним рішенням, адже вони не розщеплюються в рубці, а засвоюються в кишківнику, не впливаючи негативно на бактерій та перетравлення клітковини.
ЕФЕКТИВНІСТЬ ІЗ MEGALAC ТА MEGA FAT
Захищені жири — це джерело енергії та важливих жирних кислот для забезпечення високої продуктивності та здоров’я корів
ВАЖЛИВІ ЖИРНІ КИСЛОТИ
Важливо пам’ятати, корови засвоюють не жир загалом, а окремі жирні кислоти, тому жирнокислотний склад жиру раціону має ключове значення.
Однією з найважливіших для корів є олеїнова кислота (C18:1). Дослідження показали, що вона допомагає запобігти втраті вгодованості, покращує показники відтворення та підвищує загальну перетравність жиру в раціоні. Однак, щоб отримати такий ефект, цю кислоту потрібно згодовувати в захищеній формі.
Не менш важливою є пальмітинова кислота (С16:0), яка сприяє підвищенню жирності молока.
Введення до раціону жиру з високим вмістом пальмітинової кислоти сприяє піідвищенню жирності молока
Введення до раціону жиру з високим вмістом захищеної олеїнової кислоти сприяє збереженню вгодованості
Олеїнова кислота сприяє збільшенню загальній перетравності жиру
ПЕРЕВАГИ ВИКОРИСТАННЯ ЗАХИЩЕНИХ ЖИРІВ:
- Підвищення молочної продуктивності
- Підвищення вмісту жиру в молоці
- Попередження втрати вгодованості
- Покращення відтворення
- Зниження теплового стресу
- Зменшення виділення метану
Продукти від світових лідерів
Megalac і Mega Fat — це рішення від Volac Wilmar, які довели свою ефективність у багатьох країнах.
Консультаційна підтримка
Наші експерти допоможуть вам з розрахунком раціону та вибором найкращих рішень для вашого господарства.
Гарантована якість
Наші продукти відповідають міжнародним стандартам та забезпечують стабільні результати.
CТАТТІ ПО ТЕМІ
Навіщо балансувати раціони корів різними типами жирів?
Продовження статті про правила застосування жирних кислот
Чи має значення профіль жирних кислот для застосування в годівлі дійних корів? Розглядаємо особливості згодовування жирових добавок.
ЯК ПОЧАТИ ПАРТНЕРСТВО?
Залиште заявку на консультацію — наші експерти зв’яжуться з вами для розробки індивідуальної програми годівлі.
Отримайте рекомендації щодо оптимального раціону з використанням захищених жирів.
Збільшіть продуктивність та покращте економічні показники вашого господарства вже найближчим часом!
Зв’яжіться з нами і ми відреагуємо на ваш запит найближчим часом