ВПЛИВ ОКРЕМИХ ЖИРНИХ КИСЛОТ НА РЕПРОДУКТИВНУ ФУНКЦІЮ КОРІВ
17 досліджень засвідчили, що при використанні захищеного жиру з вмістом С18:1 у раціоні новотільних корів та в період ранньої лактації покращується відсоток тільності після першого осіменіння на 27% порівняно з дослідними групами (Rodney et al., 2015). Крім того, скорочується сервіс-період.
Дослідження, проведені в Університеті Флориди (Silvestre et al., 2011) показали, що при згодовуванні кальцинованих солей жирних кислот (1,5% від СР раціону) з вмістом С18:1, С18:2 та С18:3 корови мали кращі результати за рівнем тільності (52,8 проти 45,5%). Зменшилась і кількість абортів (6,1% проти 11,8%).
В свою чергу Piantoni та ін. (2015b) на основі своїх досліджень зазначили, що годівля насиченими жирами без забезпечення корів ненасиченими в період з 0 до 21-го дня лактації є небезпечною. Отже, ненасичені ЖК є більш ефективними для молочних корів, ніж ті, що містять велику кількість насичених, зокрема C16:0.
Тривала годівля добавкою, яка містить в своєму складі олеїнову кислоту С18:1 покращує здатність відтворення дійних корів за допомогою декількох потенційних механізмів, включаючи зниження негативного енергетичного балансу, зміни в розвитку фолікулів та поліпшення якості яйцеклітин, поліпшення раннього розвитку ембріонів та зменшення абортів.
В період піку лактації найкращий результат для виробництва молочного жиру покаже добавка з низьким рівнем ненасичених жирних кислот та високим вмістом С16:0.
Було проведено низку досліджень, які вивчали індивідуальний вплив насичених ЖК на продуктивність дійних корів на піку лактації. Згідно з дослідженнями комбінації C16: 0, C18: 0 та C18: 1, добавка, що містить високий вміст C16: 0, збільшує продуктивність за рахунок реакції на вихід молочного жиру порівняно з іншими жирними кислотами (де Суза та ін., 2018). Останні дослідження щодо засвоюваності ЖК в Університеті штату Мічіган на кафедрі науки про тварин були зосереджені на особливостях пальмітинової C16:0, стеаринової C18: 0 та олеїнової C18:1 жирних кислотах. Згідно з публікаціями Boerman et al. (2017), особливе значення в період піку лактації мало згодовування добавки з високим вмістом C16:0 (малюнок 2а, 2б).
МАЛЮНОК 2. ВПЛИВ ВИКОРИСТАННЯ РІЗНИХ ЖК НА ПРОДУКТИВНІСТЬ ТА ВМІСТ ЖИРУ НА ПІКУ ЛАКТАЦІЇ
Аналогічно (Rico et al. (2017)) в середині лактації коровам згодували добавку з високим рівнем C16:0 (87% C16: 0), при цьому було відзначено позитивний вплив на продуктивність та збільшення споживання СР на 1,5%.
Після ж піку лактації головним нашим завданням є — не втратити тенденцію виробництва молока до запуску. Саме тому цікавими стали дослідження впливу різних ЖК у цей період продуктивності корів. Експерти порівнювали дію різних добавок із співвідношеннями C16: 0 та cis-9 C18: 1, що згодували коровам після піку лактації, і дійшли висновку, що добавки з більшою кількістю C16: 0 мають кращий вплив на виробництво молока у корів навіть після піку лактації (de Souza and Lock, 2017a).
ВИСНОВКИ
Окрема ЖК в раціоні має свою визначну функцію, яка безпосередньо впливає на важливі обмінні процеси в організмі, тому при виборі добавки для того чи іншого періоду лактації ми повинні зосереджуватися на визначенні “ідеальних” комбінацій ЖК для корів у конкретних фізіологічних умовах та для конкретних цілей.
Найефективнішими жирними кислотами першої половини лактації, які особливо відіграють найважливішу роль на початку лактації, є пальмітинова С16:0 та олеїнова С18:1 жирні кислоти. Згідно досліджень наведених вище, при порівнянні трьох варіантів їх комбінацій С16:0 та С18:1 (80:10, 70:20, 60:30) в раціонах корів найкращі результати були отримані зі співвідношенням 60:30 (С16:0 60% та С18:1 30%): збільшення споживання сухої речовини на 2,02 кг порівняно з високим вмістом С16:0; втрати вгодованості були зменшено вдвічі; надій скорегований за енергією збільшено на 4,33 кг порівняно з контролем.
Ненасичені жирні кислоти C18:1, C18:2, C18:3 критично необхідні для нормального перебігу ліпідного обміну та важливих функцій пов’язаних з ним, особливо для корів новотільного періоду. Джерело даних жирних кислот повинне бути завжди захищеними, для попередження гідролізації в рубці до С18:0, яка в свою чергу негативно впливає на засвоюваєність інших жирних кислот.
Для годівлі високопродуктивних корів на піку лактації та коровам післяпікового періоду найкраще підійде кормовий жир з високим вмістом насиченої пальмітинової кислоти С16:0, що має найкращий вплив на збільшення надоїв та вихід молочного жиру: використання С16:0 80% в раціоні показали збільшення надою скорегованого за енергією на 2,6 кг. Проте високий вміст пальмітинової кислоти в новотільний період негативно впливає на вгодованість.
Асортимент захищених жирів компанії Volac&Willmar, офіційним дистриб’ютором в Україні є AVA Group, дозволяє підібрати максимально ефективний продукт для того чи іншого періоду лактації. Продукт кальцинованих солей жирних кислот «Megalac» має ідеальний баланс насичених та ненасичених жирних кислот (48% C16:0, 36% C18:1 та 9% С18:2) для новотільного періоду та першої половини лактації. Така комбінація допоможе попередити втрати вгодованості, покращити репродуктивної функції та збільшити продуктивність корів. Кормовий жир MegaFat 88, який має високий вміст насиченої, а саме С16 88%, найкраще підходить для високопродуктивних корів та корів пікового та післяпікового періоду лактації, що позитивно впливає на продуктивність та вихід молочного жиру.
СПИСОК ЛІТЕРАТУРИ
Allen, M. S. and P. Piantoni. 2013. Metabolic control of feed intake: implications for metabolic disease of fresh cows. Veterinary Clinics of North America: Food Animal Practice. 29:279297.
Boerman, J.P., J. de Souza, and A.L. Lock 2017. Milk production and nutrient digestibility responses to increasing levels of stearic acid supplementation of dairy cows. Journal of Dairy Science. 100: 2729:2738.
de Souza, J., C.L. Preseault, and A.L. Lock. 2018. Altering the ratio of dietary palmitic, stearic, and oleic acids in diets with or without whole cottonseed affects nutrient digestibility, energy partitioning, and production responses of dairy cows. J. Dairy Sci. 101:172–185.
Weld, K.A. and L.E. Armentano. 2017. The effects of adding fat to diets of lactating dairy cows on totaltract neutral detergent fiber digestibility: A metaanalysis J. Dairy Sci. 100: 17661779.