Головна / Блог

ЧИ КОРЕКТНИЙ ПРОФІЛЬ ЖИРНИХ КИСЛОТ У РАЦІОНАХ ВАШИХ КОРІВ?

Навіщо балансувати раціони корів різними типами жирів?

Жир є важливою поживною речовиною в кожному раціоні, і важливо пам’ятати, що високопродуктивне стадо не може без нього обійтись.

Суть у тому, що жир – це необхідна поживна речовина, яка підтримує всі види біологічних функцій: від запліднення до виробництва молока.

Базові раціони зазвичай забезпечують близько 3-3,5% жиру в сухій речовині. Однак цього недостатньо для дійних корів. Потреба високопродуктивних корів сягає понад 6% жиру в сухій речовині – особливо на початку лактації.

Ключовими жирними кислотами в годівлі дійних корів є C16:0 (пальмітинова к-та), C18:1 (олеїнова к-та) та C18:3 (ліноленова к-та) Omega 3. Кожна з них має свої унікальні функції:

C16:0 (пальмітинова к-та) – підвищує продуктивність та вміст жиру в молоці, позитивно впливає на перетравність клітковини.

С18:1 (олеїнова к-та) – характеризується високою перетравністю та засвоюваністю, не тільки попереджує втрату вгодованості, а й позитивно впливає на відтворення (життєздатність яйцеклітини, виділення прогестерону), що робить її ідеальною для новотільного періоду. Також С18:1 позитивно впливає на засвоюваність інших жирних кислот ЖК.

С18:2 (лінолева к-та) – Omega 6, стимулює синтез простагландину (PGF2α) і допомагає інволюції матки після отелення.

С18:3 (ліноленова к-та) – Omega 3, має позитивний вплив на життєздатність ембріона та покращує його приживлення.

С18:0 (стеаринова к-та) – теж завжди присутнья в профілі жирних кислот кормових жирів, проте згодовування даної жирної кислоти слід мінімізувати. Під час процесу біогідронізації в рубці С18:1, С18:2, С18:3 перетворюються до С18:0, тим самим збільшуючи її концентрацію. С18:0 характеризується низькою засвоюваністю та негативно впливає на засвоюваність інших ЖК.

Тому жирові добавки слід вибирати, виходячи зі складу жирних кислот, та залежно від стадії лактації, індивідуальних проблем ферми та вимог, щоб максимізувати віддачу продуктивності.

Покращення відтворення

Чи знали ви, що з кожною втратою вгодованості на 0,5 балу знижується заплідненість корів приблизно на 10%? Концентрація енергії в раціоні на 1 кг спожитої сухої речовини є ключовим фактором, що допомагає попередити втрату вгодованості. Протягом раннього періоду лактації С18:1 (олеїнова кислота) є ключовою жирною кислотою, яка, згідно з останніми дослідженнями (Kuhla et al., 2016) впливає на статус інсуліну, збільшуючи розподіл енергії та поживних речовин для покращення вгодованості. Також C18:1 безпосередньо впливає на розвиток ембріону та покращує засвоюваність інших жирів. При використанні в раціоні новотільних корів жирової добавки з високим вмістом С18:1, С18:2, С18:3 слід розуміти, що дані кислоти повинні бути захищеними від ферментації в рубці. Дослідження в Національному університеті Сінгапуру та дослідження в штаті Флорида показують, що надійніше джерело – це кальциновані солі жирних кислот, такі як Megalac (табл. 1).

Таблиця 1. Вплив продукту Megalacна відтворення.

  Раціон контрольної групи Раціон з додаванням «Мегалаку»
Відсоток запліднення при 1-му осіменінні (%) 33,7 45,5
Відсоток запліднення при 2-му осіменінні (%) 28,8 75
Відсоток заплідненості (%) 52,3 86,4
Університет Флориди (USA)  

Підвищення продуктивності

Для корів у період піку лактації найефективнішим є жир, що містить високий рівень С16:0 (пальмітинова к-та). Він збільшує не тільки надої, але й вміст молочного жиру. Для досягнення цієї мети варто використовувати кормові жири, такі як Mega-Fat, з ідеальним співвідношенням ЖК – близько 88% C16:0 і 8% C18:0, що є ефективним способом для задоволення потреб усього стада на піку лактації без негативного впливу на функції рубця.


Зазвичай важко орієнтуватись на усі потреби в жирних кислотах протягом усієї лактації. Та вихід завжди є. Кормові добавки жирів можна (а якщо це початок лактації – то і потрібно) комбінувати. Розглянемо вплив співвідношення різних жирних кислот (С16:0 С18:0 та С18:1) на продуктивність корів протягом лактації (табл. 2)


Таблиця 2. Вплив співвідношення різних жирних кислот (С16:0 С18:0 та С18:1) на продуктивність корів протягом лактації (табл. 2).

 

Раціон Контроль (без жирової добавки) Високий вміст C16:0 Мікс C16:0 та C18:0 Мікс C16:0 та C18:1
% C16:0, C18:0, C18:1 відповідно 80, 6, 9 40, 40, 10 46, 9, 34
Надій (кг/добу) 44,6 46,9 46,3 46,4
Вміст жиру (%) 3,61 3,69 3,54 3,53
Молочний жир (кг/д) 1,61 1,73 1,64 1,64
Прирости (кг/д) 0,82 0,84 0,70 1,05

Аналізи демонструють, що усі ЖК певною мірою покращують продуктивність, проте на вміст жиру найкраще впливає С16:0.


Мікс пальмітинової (С16:0) та олеїнової (С18:1) кислот сприяє збалансованому регулюванню продуктивності та підтримці вгодованості, що є виграшним в новотільний період та на початку лактації.


Асортимент захищених жирів компанії Volac&Willmar, офіційним дистриб’ютором в Україні є AVA Group, дозволяє підібрати та зміксувати максимально ефективний профіль жирних кислот для усього періоду лактації.


Продукт кальцинованих солей жирних кислот Megalac має ідеальний баланс насичених та ненасичених жирних кислот (48% C16:0, 36% C18:1 та 9% С18:2), для новотільного періоду та першої половини лактації. Кормовий жир MegaFat 88, який має високий вміст пальмітинової кислоти (С16:0 88%), найкраще підходить для високопродуктивних корів та корів пікового та післяпікового періоду лактації.


Висновок

Розуміння основної функції окремої жирної кислоти та правильно підібраний їх профіль в жировій добавці дозволяє досягти цілої низки цілей: від попередження втрати вгодованості та покращення відтворення до збільшення продуктивності та якості молока.

Новотільний період та початок лактації потребують середнього співвідношення пальмітинової та олеїнової кислот (60% С16:0, 30% С18:1) в профілі жирних кислот раціону, що забезпечить баланс розподілу поживних речовин між продуктивністю та резервами тіла – попередження надмірної втрати вгодованості, збільшення продуктивності.


Пік, середина та друга частина лактації потребують вищої концентрації пальмітинової кислоти (70% С16:0, 20% С18:1), яка є джерелом для збільшення продуктивності та збільшення вмісту жиру в молоці, а нижчий вміст С18:1 попередить ожиріння корів.

Профіль жирних кислот у раціоні корів можна балансувати не тільки за рахунок додавання однієї жирової добавки, але й міксуючи різні.


Таким чином, правильно підібраний профіль жирних кислот у відповідному періоді лактації забезпечить додатковий прибуток.


Джерела:

https://www.megalac.com/about/news/

https://www.dairyherd.com/article

https://www.journalofdairyscience.org/


Поділитись

Добавить комментарий

Ваш электронный адрес не будет опубликован. Обязательные поля отмечены *

Читайте також