Головна / Блог

ВПЛИВ ТРАВ’ЯНОГО/БОБОВОГО СИЛОСУ, ОБРОБЛЕНОГО SILOSOLVE® FC, НА АЕРОБНУ СТАБІЛЬНІСТЬ ЗАГАЛЬНО ЗМІШАНОГО РАЦІОНУ

Автор: Айвен Айзнер (Ivan Eisner), Старший менеджер по продуктах, силосні інокулянти
СИЛОС: У ПОШУКАХ ОПТИМАЛЬНОЇ КОМБІНАЦІЇ

КЛЮЧОВІ МОМЕНТИ

Загально змішані раціони (ЗЗР) схильні до нагрівання вже через кілька годин, якщо у їх складі є силос, приготований без інокулянту, який покращує аеробну стабільність.

 

ВСТУП

Відмінне ущільнення, герметизація і висока швидкість згодовування дозволяють зберігати силос в траншеї прохолодним принаймні до моменту змішування раціону. Однак проблеми можуть виникнути пізніше на кормовому столі. Дуже часто корм починає нагріватися вже через кілька годин після змішування. Це негативно впливає на споживання корму, продуктивність і здоров’я тварин. Велика кількість з’їдів, що містять не тільки силос, але й більш дорогі інгредієнти, як-от вітаміни та концентрати, потрапляють у відходи. 

 

 

Іноді, через нестачу кормів, фермерам доводиться відкривати силосну траншею раніше. Такі силоси схильні до швидкого аеробного псування. Низька аеробна стабільність силосу впливатиме на якість загального змішаного раціону (ЗЗР) і, як наслідок, на продуктивність тварин. Для покращення якості та аеробної стабільності силосу можна використовувати силосні інокулянти. Зазвичай, під час проведення досліджень силосних інокулянтів вивчають лише їх вплив на ферментацію та аеробну стабільність силосу. Метою нещодавніх досліджень Копані та ін. (Copani et al.) (2019a, 2019b) було оцінити вплив силосного інокулянта на якість, аеробну стабільність та подальший вплив на стабільність ЗЗР після 8 або 120 днів ферментації силосу відповідно.

 

РЕЗУЛЬТАТИ ВИПРОБУВАННЯ

Зів’ялу трав’яно-бобову суміш складали у великі тюки та обгортали 6 шарами поліетиленової плівки. Контрольні тюки без інокулянта та дослідні тюки, із інокулянтом SILOSOLVE® FC, що містить 50:50 L. buchneri (DSM22501) та Lactococcus lactis (DSM11037), зберігалися на відкритому повітрі протягом 8 або 120 днів. Тюки були протестовані на показники ферментації, вміст небажаної мікрофлори та аеробну стабільність. Аеробну стабільність визначали на розгорнутих тюках, відстежуючи підвищення температури всередині маси, поки вона не досягала +3 °C вище за температуру навколишнього середовища. Після аеробного впливу на тюки протягом 1, 3 та 5 відповідно, з ними готували загально змішані раціони, у складі яких було 54% обробленого або необробленого силосу та 46% комбікорму, по сухій речовині.

 

 

Метою дослідного проєкту було моделювання ситуацій в умовах ферми, де відбувається щоденне повне або часткове згодовування силосу з фронтальної частини траншеї.  Температуру ЗЗР відстежували протягом 24 годин. 

 

Порівняно з необробленими тюками, у тюках, оброблених SILOSOLVE® FC, рівень оцтової кислоти був вищим, а кількість дріжджів і плісняви — нижчою. Температура, виміряна протягом 24 годин у ЗЗР, приготованому з силосу після 8 днів ферментації та відкритого протягом 1, 3 та 5 днів, показана на рисунках 1-3. SILOSOLVE® FC покращив аеробну стабільність силосу після 3 та 5 днів аеробного впливу, в той час як різниці в температурі самих силосів перед приготуванням не спостерігалося. Ці результати демонструють, що використання SILOSOLVE® FC покращує якість силосу та стабільність ЗЗР навіть після короткого періоду ферментації. Аналогічні результати були отримані при ферментації силосу протягом 120 днів.

 

 

Крім того, дані демонструють, що низька температура силосу в траншеї, при заготівлі якого не використовували інокулянт, який забезпечує покращення аеробної стабільності, не є гарантом стабільності ЗЗР на кормовому столі. Це дослідження демонструє, що використання інокулянту SILOSOLVE® FC попереджує зігрівання ЗЗР, навіть коли менеджмент згодовування силосу нижчий оптимального.

РИСУНОК 1: ТЕМПЕРАТУРА ЗЗР, ПРИГОТОВАНОГО З СИЛОСУ ВІДРАЗУ ПІСЛЯ РОЗГОРТАННЯ
РИСУНОК 1: ТЕМПЕРАТУРА ЗЗР, ПРИГОТОВАНОГО З СИЛОСУ ВІДРАЗУ ПІСЛЯ РОЗГОРТАННЯ
РИСУНОК 2: ТЕМПЕРАТУРА ЗЗР, ПРИГОТОВАНОГО З СИЛОСУ, ПІСЛЯ 3 ДНІВ АЕРОБНОГО ВПЛИВУ
РИСУНОК.3: ТЕМПЕРАТУРА ЗЗР, ПРИГОТОВАНОГО З СИЛОСУ ПІСЛЯ 3 ДНІВ АЕРОБНОЇ ВИТРИМКИ

ДОВІДКОВІ МАТЕРІАЛИ

Copani, G., Witt, K., Eisner, I., Vrotniakiene, V., Jatkauskas, J. 2019а. Вплив силосного інокулянта на аеробну стабільність та якість трав’яно-бобової суміші, ферментованої протягом 8 днів, а також вплив на загальну стабільність змішаного раціону. Науковий журнал J. Dairy Sci., 102 (1), 104. 

 

Copani, G., Eisner, I., Segura, A., Witt, K., Vrotniakiene, V., Jatkauskas, J. 2019b. Вплив застосування молочнокислих бактерій на якість ферментації та аеробну стабільність силосу на основі кормів загального змішаного раціону. Міжнародний симпозіум з питань якості та збереження кормів, Бразилія.

Поділитись

Добавить комментарий

Ваш электронный адрес не будет опубликован. Обязательные поля отмечены *

Читайте також