СЕЧОВИНА В РАЦІОНІ КОРІВ

Сечовина залишається однією з цікавих та альтернативних джерел протеїну для жуйних. Розуміння ролі та меж використання сечовини у годівлі великої рогатої худоби - це перший крок до використання її переваг.
Сечовина в раціоні корів

ПРОТЕЇНОВА ГОДІВЛЯ ЖУЙНИХ

Забезпечення корів протеїном — це, по суті, два основних процеси: спочатку загальний сирий протеїн, спожитий коровою, піддається ферментації в рубці, потім з ним працюють ферменти в кишечнику. В рубці розщеплюється (ферментується) лише частина протеїну, яка доступна мікроорганізмам, решта у нерозщепленому вигляді надходить до кишечника для подальшого засвоєння.

 

У зв’язку із цим загальний протеїн для жуйних прийнято поділяти на фракції.

  • Фракція RDP (розщеплювана у рубці) — ферментується мікроогранізмами до азоту (N) та використовується для їх життєдіяльності. Так утворюється мікробільний протеїн.
  • Фракція байпас протеїну (RUP – не розщеплювана у рубці) — не піддається розщепленню мікроорганізмами у рубці, натомість перетравлюється та засвоюється в кишечнику.

Сечовина, форма небілкового азоту (NPN) входить до доступної фракції протеїну в рубці. Це, по суті, дві молекули аміаку, з’єднані між собою, які розщеплюються до вільного аміаку, який повинен бути використаний безпосередньо для отримання мікробільного протеїну.

 

Сечовина є природним джерелом азоту (N) жуйних тварин, це означає, що навіть в раціоні не має джерела сечовини, вона утворюється коровою самостійно. Сечовина є кінцевим продуктом метаболізму амінокислот у жуйних. У рубці протеїни розкладаються до амінокислот і, нарешті, до аміаку (NH3) за допомогою рубцевої ферментації.

Для більш глибокого розуміння, як захищена сечовина впливає на виробництво високоякісного мікробіального протеїну, радимо ознайомитися зі статтею «Захищена сечовина VICTUREA як ефективне рішення для підтримки виробництва високоякісного мікробіального протеїну».

ФАКТИ, ЯКІ ВАМ ПОТРІБНО ЗНАТИ

  1. Сечовина — альтернативне джерело протеїну в раціоні дійних корів. Може слугувати як економічна альтернативна заміна частині протеїну в раціоні.
  2. Кількість сечовини, яка може бути використана в раціоні корів, залежить від двох основних речей:
  • від балансу «рубцевого» протеїну (RDP) та байпас протеїну (RUP). Вміст байпас протеїну (RUP) в раціоні повинен коливатись від 40-44% від загального протеїну.
  • від балансу «рубцевого» протеїну (RDP) з кількістю ферментованих вуглеводів у рубці (крохмаль, цукор та ефективна клітковина), що допоможе максимізувати ефективність синтезу мікробного протеїну.

Тут зорієнтує показник OEB в раціоні (CVB 2007).

3. Токсичність сечовини.

Якщо дотримуватись норм по згодовуванні сечовини, то токсичність не повинна Вас хвилювати. Більшість випадків отруєння сечовиною пов’язані з поганим перемішуванням монокорму.

Поділитись

Добавить комментарий

Ваш электронный адрес не будет опубликован. Обязательные поля отмечены *

Читайте також