ЯК МІНІМІЗУВАТИ ТЕПЛОВИЙ СТРЕС У СВИНЕЙ В ЖАРКУ ПОРУ РОКУ?

На календарі добігає перший місяць літа, і до нас завітала справжня спека! Від жари страждають не тільки люди, і тварини також, зокрема свині.
ЯК МІНІМІЗУВАТИ ТЕПЛОВИЙ СТРЕС У СВИНЕЙ В ЖАРКУ ПОРУ РОКУ?

Високі температури навколишнього середовища негативно впливають на мікроклімат в приміщенні де утримують свиней. В результаті температура значно підвищується і свині отримують тепловий стрес.

 

Це є серйозною проблемою для всього поголів’я, особливо для лактуючих свиноматок. Адже свині мають недорозвинені потові залози, невелику площу легень та низку інших фізіологічних особливостей. Всі ці фактори обмежують свиней в охолодженні організму та роблять їх більш чутливими до теплового стресу.


Свиноматки намагаються підтримувати температуру тіла на рівні 38-39 градусів двома способами: віддачою тепла через підвищену частоту дихання та зниження кількості спожитого корму. Це зменшує вироблення в організмі кількості теплової енергії і свині краще переносять тепловий стрес.


Однак, зі зниженням споживання корму, знижується вироблення молока у свиноматок, а у свиней на відгодівлі знижуються середньодобові прирости.


Щоб мінімізувати негативний вплив теплового стресу на свиней потрібно правильно організувати годівлю свиней, а саме:

  1. Годувати свиней у вечірній та нічний час коли температура падає.
  2. Загальну кількість корму за день розділити на більше порцій.
  3. Збільшити загальну поживність корму.
  4. Зменшити рівень сирого протеїну у раціоні — виділення сечовини генерує тепло.
  5. Знизити рівень розчинної клітковини — перетравлення клітковини підвищує обмінні процеси та сприяє виділенню тепла.
  6. Підвищити рівень нерозчинної (інертної) клітковини на основі целюлози та лігніноцелюлози. Це буде сприяти кращому всмоктуванню води в кишечнику.
  7. Використовувати синтетичні амінокислоти.
  8. Збільшити вміст жирів (енергії) — їх розпад не виробляє багато тепла.
  9. Використання кормових добавок для покращення споживання корму та ферментів для підвищеної перетравності.
  10. Використання гранульованих комбікормів — це підвищує споживання корму.
  11. Впровадження рідких систем годівлі.
  12. Додавати до раціону антистресові вітаміни та бетаїн.
  13. І саме головне, забезпечити вільний доступ до чистої та свіжої води в достатній кількості.

Виконання всіх цих правил дасть можливість мінімізувати тепловий стрес та не втратити продуктивність свиней. Адже це головний показник прибутковості свиноферми!

Необхідно пам’ятати таку річ, що народжені та відлучені поросята влітку — досягають забійної ваги в період Різдвяних та новорічних свят. В цей період ціна на свинину стрімко йде догори!

Поділитись

Добавить комментарий

Ваш электронный адрес не будет опубликован. Обязательные поля отмечены *

Читайте також