Перший та останні тижні вирощування бройлерів є дуже важливими в виробничому циклі. Однак, в проміжку між цими важливими періодами є ростовий період, і не можна в цей час втрачати пильність, так як у птиці проходять значні фізіологічні зміни. Протягом цього періоду важливо розуміти та своєчасно виконувати правильні технологічні прийоми, щоб постійно задовільнять потреби птиці.
ГОДІВЛЯ БРОЙЛЕРІВ
Спостерігайте за курчатами під час годівлі протягом всієї ростової фази та регулюйте висоту годівниць таким чином, щоб край піддона годівниці завжди був на рівні спини бройлера. Кількість корму в годівниці має бути достатньою, але без надлишку, щоб не допускати висипання на підлогу. Фронт годівлі має відповідати технологічним характеристикам годівниць та рекомендаціям виробника обладнання.
В ростовий період, як правило, декілька разів проходить зміна фізичної структури корму: крупка на гранулу, збільшується розмір гранули, а іноді гранула чи крупка змінюються на розсип. В цей період курчата спочатку можуть відмовлятись від гранули та продовжувати шукати крупку, або порсаються в розсипі шукаючи гранулу. Така поведінка може продовжуватись один – два дні, поки птиця звикне до нової форми корму. Для профілактики такої поведінки, потрібно проводити плавний перехід протягом декількох днів з одного корму на інший, повільно збільшуючи долю корму з новою структурою.
СИСТЕМА НАПУВАННЯ
Керування системою напування має вирішальне значення для забезпечення постійного збільшення маси тіла та включає в себе декілька пунктів: регулювання висоти ліній напування, регулювання тиску в лініях, контроль температури води та контроль показників безпеки.
1. Висота ліній напування має бути відрегульована таким чином, щоб птиця витягувала шию догори, щоб дотягтись до ніпеля, але при цьому її ноги повністю залишались на підстилці.
Якщо лінія напування розташована занадто низько, то це може призвести до витікання води, що призведе до надмірної вологості підстилки та забрудненню краплевловлювачів. А якщо поїлка знаходиться зависоко – курчата не зможуть отримувати воду.
2. Щоденне регулювання тиску води по лініях напування допоможе забезпечити птиці доступ до достатньої кількості води на всіх стадіях росту.
Занадто низька швидкість потоку може обмежити споживання води, що призведе до зниження середньодобових приростів. В той же час занадто висока швидкість потоку призведе до втрат води та проблем з вологістю підстилки. Швидкість потоку води з 8 по 35 дні поступово підвищують з 25мл до 45 мл за 30 с.
3 Температура води також є важливим фактором. Саме тому лінії напування періодично слід промивати, щоб підтримувати температуру води в ній не вище 25 *С, в окремих випадках від 15 до 20 *С (при проведенні вакцинації).
4. Проведення комплексу заходів з попередження утворення біоплівки в період вирощування (промивання після використання препаратів, застосування підкислювачів тощо).
КОНТРОЛЬ ВЕНТИЛЯЦІЇ
В стартовий період основним фактором контролю при використанні мінімальної вентиляції є вуглекислий газ(СО2), однак під час переходу до ростового періоду додається ще один фактор – рівень вологості.
Як і раніше, якість повітря оцінюється рівнем кисню, аміаку, вуглекислого газу та чадного газу.
Підстилка має обмежену вологоутримуючу здатність. Якщо кількість вологи, яку птиця додає в підстилку кожного дня не видаляється системою вентиляції, то вона буде продовжувати накопичуватись до тих пір, поки підстилка більше не зможе накопичувати вологу. В результаті чого, підстилка покриється кіркою, яка є причиною виникнення багатьох проблем зі здоров’ям птиці. Зокрема, у курчат будуть виникати пододерматити, опіки на шкірі грудини, а це погіршить товарний вигляд тушки.
Як правило, погіршення стану повітря помічається одразу, а проблеми з вологою підстилкою проявляються тільки через декілька днів або навіть тижнів.
З метою дотримання параметрів якості повітря, рівень мінімальної вентиляції може бути збільшений шляхом тривалості роботи вентиляції або зміни відсотка мінімальної вентиляції.
Відносна вологість в пташнику, якщо це можливо, має підтримуватись на рівні 55-65%. Це буде сприяти підтриманню підстилки в сухому стані.
ПРОГРАМА ОСВІТЛЕННЯ
Перехід на стабільну тривалу програму освітлення є однією з основних змін, що вказує на початок ростового періоду, та включає в себе два основних параметри – тривалість сну та інтенсивність освітлення.
1. Стадо бройлерів потребує довший час відпочинку – період сну протягом цієї фази. Як тільки курчата досягнуть ваги 150-180г, потрібно відрегулювати час вимкнення і ввімкнення, а також ввести один 4-х або 6-ти годинний блок темноти, або два блоки 4 та 2 годин. В період з 31 по 35 дні тривалість сну зменшити до 1 години.
2. Після зміни тривалості сну, поступово знизити інтенсивність освітлення до 10-8 люкс за наступною схемою: 1) 0-7 дні – 60-40 люкс; 2) 8-15 дні – 15-20 люкс; 3) 16 день і до забою – 10-8 люкс. На не гранульованих кормах (розсип) 30-20 люкс.
ТЕМПЕРАТУРНИЙ РЕЖИМ
В ростовий період стадо більш стійке до температурних перепадів.
Через швидкий ріст та високу тепловіддачу, щоб залишатись в зоні температурного комфорту бройлер потребує щоденного зниження заданої температури.
Враховуючи швидкі темпи розвитку сучасного птахівництва, температурний режим відрізняється від того, що був 20 років тому, через це потрібно переглядати встановлені значення.
Відносна вологість відіграє важливу роль в ефективності температурного режиму, так як це впливає на температуру що відчувається. Птахівники мають пам’ятати, що навіть при рекомендованих температурних режимах, птиця може отримати перегрів, якщо відносна вологість висока або отримати переохолодження, якщо вологість низька.
Ще одним з основних факторів, що впливають на ефективну температуру птиці є щільність посадки. При досягненні живої маси 28 кг/м2, тепло, що виділяється бройлерами, може накопичуватись дуже швидко, і, якщо його не видалити, буде перегрів птиці. Саме тому в літній період мінімальна вентиляція змінюється на перехідну та тунельну.
Основні задачі в ростовий період: розвиток імунної, серцево-судинної систем та рухового апарату. Також, це є періодом контрольованого росту живої маси та скелету з використанням різних світлових програм. В цей час потрібно пильнувати правильність проведення основних вакцинацій та тримати підстилку в сухому стані.
Дотримання всіх технологічних вимог в ростовий період дозволить реалізувати птиці увесь генетичний потенціал у фінішній стадії вирощування.