ПРОТЕЇН В ГОДІВЛІ ПТИЦІ

У рецептурі кормів для птиці, увага зосереджена на рівні протеїну та енергії в кормі. Нормування дієтичного протеїну в раціонах для птиці суттєво впливає на вартість корму...

Рослинні і тваринні продукти є двома найважливішими джерелами білка в раціоні птиці. Корисність білкового корму для птиці залежить від його здатності постачати достатню кількість незамінних амінокислот, необхідних птиці.

Більша частина потреби тварин у протеїні забезпечується за рахунок рослинних джерел білка. У всьому світі традиційно найбільш використовуваними джерелами енергії та протеїну є, відповідно, кукурудза та соя. Зернові, такі як пшениця та сорго, а також деякі шроти з рослинних білків також використовуються в усьому світі. Соєвий шрот є найкращим джерелом білка, що використовується у виробництві кормів для птиці. Через дефіцит деяких амінокислот рослинні білки зазвичай потребують додаткового джерела амінокислот або інших джерел білка, таких як тваринний білок. Рослинні білки, як правило, дешевші за тваринні, проте їх використання обмежене через вміст антипоживних речовин.

Загалом, рослинні джерела білка є незбалансованими за поживністю та бідними на певні незамінні амінокислоти, що знижує їхню біологічну цінність, оскільки вони можуть не забезпечувати птахів необхідними лімітуючими амінокислотами, необхідними для виробництва яєць та м’яса. Технологи з годівлі птиці приділяють увагу використанню джерел тваринного білка для створення збалансованих раціонів. Тваринні білки добре збалансовані за незамінними амінокислотами, необхідними для росту і розвитку організму, але вони є дорогими для комерційного бройлерного виробництва. Тому їх зазвичай використовують для доповнення амінокислотного балансу в раціонах, а не як основне джерело білка. Загалом, якість джерел тваринного білка залежить від складу та якості використовуваної сировини. Добавки тваринного білка такі як кісткове борошно, м’ясне борошно, пташине борошно, якісне гідролізоване пір’яне борошно і, кров’яне борошно використовуються як важливі корми для годівлі птиці. Тваринні білки є корисним компонентом раціону птиці, оскільки вони пропонують високий рівень білка/амінокислот, високий рівень доступного фосфору, розумну кількість інших мінералів і помірний рівень енергії.

Для покращення продуктивності також існує певний інтерес до заміни частини соєвого шрота у раціонах птиці продуктами тваринного походження. Додавання джерел тваринного білка може значно покращити показники продуктивності порівняно зі стандартним раціоном. Однак це може бути пов’язано з високою концентрацією незамінних амінокислот або з меншим відсотком неперетравлюваних вуглеводів, присутніх у соєвому шроті.

У різних країнах під час виробництва кормів для птиці звертають увагу на те, щоб інгредієнти тваринного білка були включені до складу кормів, особливо для молодняку, який потребує високого рівня амінокислот. Потреба в незамінних амінокислотах поступово знижується з віком птиці, і для задоволення потреб більш дорослої птиці можна пропонувати раціони з меншим вмістом тваринного білка і відносно більшим вмістом рослинного білка.

НЕЗАМІННІ АМІНОКІСЛОТИ

Заборона на використання джерел тваринного білка в годівлі птиці в багатьох країнах у поєднанні з відносно високою вартістю, пов’язаною з цими продуктами, зумовлює необхідність вивчення альтернативних варіантів. Однією з життєздатних альтернатив у таких сценаріях є використання рослинного білка. Однак, загальновизнано, що рослинні білки можуть мати дефіцит однієї або декількох незамінних амінокислот, залежно від їхнього джерела.

Досягнення оптимального балансу поживних речовин для задоволення потреб тварин з різноманітної сировини становить особливу проблему при розробці рецептур кормів. Значна варіація співвідношення окремих амінокислот у білкових концентратах ще більше ускладнює це завдання. Існують випадки, коли, незважаючи на використання різноманітної доступної сировини, стає неможливим задовольнити потреби тварин у всіх амінокислотах.

У таких ситуаціях високоефективним рішенням є згодовування незамінних синтетичних амінокислот. Крім того, додавання синтетичних амінокислот до раціону птиці має низку переваг, серед яких покращення ефективності перетворення корму, зменшення витрат корму на одиницю приросту ваги або продукції, зменшення екскреції азоту та інші позитивні ефекти.

Включаючи синтетичні амінокислоти в раціон птиці, виробники можуть пом’якшити обмеження, пов’язані з рослинними білками, гарантуючи, що птахи отримують необхідні амінокислоти, важливі для оптимального росту, здоров’я, продуктивності та життєдіяльності.

У годівлі птиці спостерігається зсув у бік використання кормів з рослинним білком замість кормів з тваринним білком, доповнених синтетичними амінокислотами. Підвищення ефективності використання протеїну та амінокислот має вирішальне значення для скорочення витрат на корми при одночасному максимізації виробництва м’яса з мінімальним споживанням амінокислот. Синтетичні амінокислоти відіграють значну роль у досягненні цієї мети, полегшуючи розробку раціонів з оптимальним амінокислотним профілем.

Синтетичні амінокислоти відомі своєю здатністю підвищувати доступність амінокислот (азоту) і сприяти виробництву нежирного м’яса, відіграючи таким чином ключову роль у харчуванні тварин. Крім того, амінокислоти відіграють вирішальну роль у виробленні антитіл у тварин. Тому забезпечення птиці достатньою кількістю амінокислот у раціоні може покращити розвиток імунної функції, що в кінцевому підсумку сприятиме загальному здоров’ю та продуктивності.

Включення комерційно доступних синтетичних незамінних амінокислот до раціону бройлерів не тільки покращує загальний баланс амінокислот, але й дозволяє знизити рівень сирого протеїну (СР), одночасно покращуючи загальну продуктивність бройлерів. Дослідження показали, що виробництво м’яса птиці може бути значно покращене шляхом додавання синтетичних амінокислот разом з пробіотиками та ферментами.
Додавання обмеженої кількості синтетичних амінокислот до раціону птиці може заощадити 2-3% дієтичного протеїну та значно зменшити екскрецію поживних речовин, особливо азоту. У комбікормах AVA Group вміст протеїну в раціоні зменшений за допомогою добавок незамінних амінокислот, і птиця може досягає продуктивності, подібної до тієї, що досягається на раціонах з високим вмістом протеїну.

Поділитись

Добавить комментарий

Ваш электронный адрес не будет опубликован. Обязательные поля отмечены *

Читайте також