
РОЗЩЕПЛЕННЯ ПРОТЕЇНУ
Який шлях проходить протеїн від потрапляння в організм корови до його повного розщеплення і засвоєння?
Спочатку загальний сирий протеїн, спожитий коровою, піддається ферментації в рубці. Але там розщеплюється (ферментується) лише частина протеїну, яка доступна мікроорганізмам, решта у нерозщепленому вигляді надходить до кишечника для подальшого засвоєння. У зв’язку із цим загальний протеїн для жуйних прийнято поділяти на фракції.
Фракція RDP (розщеплювана у рубці) — ферментується мікроогранізмами до азоту (N) та використовується для їх життєдіяльності.
Популяції мікроорганізмів за нормальних умов в рубці постійно оновлюються. Певна їх кількість регулярно надходить із кормом до тонкого кишечника — так жуйні себе забезпечують мікробіальним протеїном.
Фракція байпас протеїну (RUP — не розщеплювана у рубці) — не піддається розщепленню мікроорганізмами у рубці, натомість перетравлюється та засвоюється в кишечнику, забезпечуючи тварину надійним джерелом метаболічного протеїну, що так необхідний для виробництва молока.
Кількість мікробіального протеїну та байпас протеїн (RUP) складає показник
DVE (перетравний в кишечнику протеїн/метаболічний протеїн). Рівень DVE
(метаболічний протеїн) в раціоні є драйвером молочної продуктивності корів. Що вища продуктивність — то вищого рівня DVE потребує корова. Потенціал виробництва мікробіального протеїну в рубці лімітований, тому для стимуляції молочної продуктивності потрібно збільшувати вміст байпас протеїну. Детальніше це можна побачити на рис. 1.

ДЖЕРЕЛА ПРОТЕЇНУ
Рівень байпас протеїну у традиційних джерелах таких як макухи та шроти соєві та соняшникові є не стабільним та відносно не високим. Нижче в таблиці 1 наведено найпоширеніші інгредієнти раціону дійних корів та їх рівні протеїну.

Розраховуючи раціон із використанням традиційних джерел протеїну, часто дуже важко досягти потрібний рівень байпасного протеїну, що становить більше 105 г/кг СР. І часто постає питання здорового балансу між кількістю протеїну та рівнями перетравної (RDP) та не перетравної його фракції (RUP). Тому нашим завданням є не тільки забезпечити корів загальним протеїном, але і не перевантажити рубець надлишком протеїну (фракція RDP), що негативно вплине на здоров’я тварини. При цьому раціон має бути економічно вигідний.
Приклад раціону корови щодо потреби у протеїні на 60-му дні лактації бачимо в табл. 2.

AVAMIXINTENS 80 — ефективне джерело протеїнового живлення корів
З метою збалансованого і ефективного, а також вигідного забезпечення корів протеїном компанія AVA Group створила продукт — Avamix Intens 80.
AvamixIntens 80 — це спеціально розроблений продукт з високим рівнем байпасності (>80%), який дозволяє забезпечити тварин високим рівнем RUP та перетравного в кишечнику протеїну (DVE, метаболічного протеїну) без додаткового навантаження на рубець та печінку.
Згідно з поживною цінністю щодо кількості байпас протеїну, 1кг продукту AVAMIXINTENS 80 в раціоні замінює 2 кг соєвої макухи (табл. 3).

На відео показано, як AVAMIX INTENSE працює у травневій системі корови.
Читайте також як отримати максимальну користь від протеїну у раціоні корів в статті експертки «РУБЦЕВИЙ» ПРОТЕЇН: ЯК ВПЛИВАЄ НА ЗДОРОВ’Я ТА ПРОДУКТИВНІСТЬ КОРІВ?».