БАЙПАС ПРОТЕЇН У ГОДІВЛІ КОРІВ: ДЕ БРАТИ, І ЯК ЗАСТОСОВУВАТИ?

Як забезпечити корів необхідною кількістю протеїну для гарної продуктивності, при цьому не перевантаживши рубець його надлишком, а також розрахувати економічно вигідний раціон? Про особливості застосування різних джерел протеїну в годівлі корів розповідає експертка компанії Ольга Лоза.
Авторка: Ольга Лоза
Team Lead Ruminant

РОЗЩЕПЛЕННЯ ПРОТЕЇНУ

Який шлях проходить протеїн від потрапляння в організм корови до його повного розщеплення і засвоєння?

Спочатку загальний сирий протеїн, спожитий коровою, піддається ферментації в рубці. Але там розщеплюється (ферментується) лише частина протеїну, яка доступна мікроорганізмам, решта у нерозщепленому вигляді надходить до кишечника для подальшого засвоєння. У зв’язку із цим загальний протеїн для жуйних прийнято поділяти на фракції.

Фракція RDP (розщеплювана у рубці) — ферментується мікроогранізмами до азоту (N) та використовується для їх життєдіяльності.

Популяції мікроорганізмів за нормальних умов в рубці постійно оновлюються. Певна їх кількість регулярно надходить із кормом до тонкого кишечника — так жуйні себе забезпечують мікробіальним протеїном.

Фракція байпас протеїну (RUP  не розщеплювана у рубці) — не піддається розщепленню мікроорганізмами у рубці, натомість перетравлюється та засвоюється в кишечнику, забезпечуючи тварину надійним джерелом метаболічного протеїну, що так необхідний для виробництва молока.

Кількість мікробіального протеїну та байпас протеїн (RUP) складає показник 

DVE (перетравний в кишечнику протеїн/метаболічний протеїн). Рівень DVE 

(метаболічний протеїн) в раціоні є драйвером молочної продуктивності корів. Що вища продуктивність — то вищого рівня DVE потребує корова. Потенціал виробництва мікробіального протеїну в рубці лімітований, тому для стимуляції молочної продуктивності потрібно збільшувати вміст байпас протеїну. Детальніше це можна побачити на рис. 1.

Рис. 1. Потреба у DVE дійних корів залежно від рівня продуктивності

ДЖЕРЕЛА ПРОТЕЇНУ

Рівень байпас протеїну у традиційних джерелах таких як макухи та шроти соєві та соняшникові є не стабільним та відносно не високим. Нижче в таблиці 1 наведено найпоширеніші інгредієнти раціону дійних корів та їх рівні протеїну.

Табл. 1. Напоширеніші інгредієнти раціону дійних корів

Розраховуючи раціон із використанням традиційних джерел протеїну, часто дуже важко досягти потрібний рівень байпасного протеїну, що становить більше 105 г/кг СР. І часто постає питання здорового балансу між кількістю протеїну та рівнями перетравної (RDP) та не перетравної його фракції (RUP). Тому нашим завданням є не тільки забезпечити корів загальним протеїном, але і не перевантажити рубець надлишком протеїну (фракція RDP), що негативно вплине на здоров’я тварини. При цьому раціон має бути економічно вигідний.

 

Приклад раціону корови щодо потреби у протеїні на 60-му дні лактації бачимо в табл. 2.

Табл. 2. Необхідна кількість протеїну в раціоні корів 60-го дня лактації

AVAMIXINTENS 80 — ефективне джерело протеїнового живлення корів
З метою збалансованого і ефективного, а також вигідного забезпечення корів протеїном компанія AVA Group створила продукт — Avamix Intens 80.

AvamixIntens 80 — це спеціально розроблений продукт з високим рівнем байпасності (>80%), який дозволяє забезпечити тварин високим рівнем RUP та перетравного в кишечнику протеїну (DVE, метаболічного протеїну) без додаткового навантаження на рубець та печінку.

Згідно з поживною цінністю щодо кількості байпас протеїну, 1кг продукту AVAMIXINTENS 80 в раціоні замінює 2 кг соєвої макухи (табл. 3).

Табл. 3. Порівняння вмісту загального байпас протеїну в соєвій макусі та AVAMIXINTENS 80

На відео показано, як AVAMIX INTENSE працює у травневій системі корови.

 

Читайте також як отримати максимальну користь від протеїну у раціоні корів в статті експертки «РУБЦЕВИЙ» ПРОТЕЇН: ЯК ВПЛИВАЄ НА ЗДОРОВ’Я ТА ПРОДУКТИВНІСТЬ КОРІВ?».

Поділитись

Добавить комментарий

Ваш электронный адрес не будет опубликован. Обязательные поля отмечены *

Читайте також