Зазвичай на багатьох господарствах у годівлі свиноматок застосовують наступну схему: корм для супоросного періоду, з низкою поживністю та високим вмістом клітковини змінюють на корм для лактуючого періоду – з високою поживністю та низьким вмістом клітковини.
Що ж відбувається зі свиноматкою під час такої різкої зміни раціону?
Передусім, зі зміною корму у поєднанні зі збільшенням кількості і поживності корму зменшується споживання клітковини. Це збільшує ризики розвитку патогенної грам-негативної мікрофлори в організмі свиноматок, збільшує випадки запору через зменшення перистальтики шлунково-кишкового тракту. Запор, у свою чергу, може призвести до більш плачевних наслідків: звуження родового каналу та збільшення відсотку мертвонароджених поросят, довготривалих опоросів, а, відповідно, і повільному відновленню.
Також серйозними наслідками різкого переходу від супоросного корму до лактуючого є виникнення у свиноматки ендотоксикозів, які, в свою чергу, можуть придушувати вивільнення пролактину та викликати лактаційну недостатність, зниження виділення молозива та погіршення молоковіддачі; виникнення синдрому ММА (мастит-метрит-агалактія), підвищення оксидативного стресу, особливо під час опоросу.
Транзитний період: особливості і ризики
Світові експерти з годівлі сьогодні наголошують на важливості виділення окремого періоду – так званого «транзитного», який триває кілька днів до та після опоросу, і під час якого необхідно застосовувати «перехідний» корм.
«Спеціальний корм для транзитного періоду допоможе частково вирішити низку проблем у свиноматок, що виникають до та після опоросу, – зауважує голландський експерт із годівлі, технічний директор напряму «Свині» компанії AVAGroupПітер-Ян Маас. – Хоча перехідний період від глибоко супоросного періоду до ранньої лактації є досить коротким, проте він, тим не менш, має велике значення для високопродуктивних свиноматок».
За словами експерта, перехідний період визначається як останні 5 днів супоросності та перші 5 днів лактації, та охоплює суттєві зміни для свиноматки, а саме: збільшення плоду та молочної залози, вироблення молозива, виснаження свиноматки після опоросу. У цей період обмежується рухливість свиноматок, оскільки відбувається перехід із їх групового утримання до індивідуального в станках.
Усі ці фактори вимагають уважного підходу до раціону годівлі, який має передбачати необхідну кількість поживних речовин. Забезпечити його можливо лише завдяки застосуванню спеціально адаптованого для перехідного періоду свиноматок корму, який допомагає плавно перейти з одного типу раціону на інший, і здатен без стресу для тварини задовольнити швидкі зміни у її вимогах до поживних речовин.
Яким же повинен бути корм для транзитного періоду?
З високим амінокислотним складом та низьким умістом протеїну
- Зменшення навантаження на ШКТ, уникнення розвитку патогенної мікрофлори в організмі свиноматки
- Зниження ризику виникнення ММА
Мати оптимальний для періоду опоросу вміст клітковини
- Покращена перистальтика ШКТ
- Попередження виникнення запорів
- Сприяння розвитку корисної мікрофлори
Містити L-карнітин
- Підвищення рівня та швидкості забезпечення свиноматки енергією
- Полегшення процесу опоросу, покращення фізіологічного стану свиноматки
Містити мікроелементи в органічній формі, завдяки високому рівню біодоступності
- Легкість надходження в молозиво та молоко
- Швидке забезпечення новонароджених поросят мікроелементами
Мати високий вміст Вітаміну Е та С, органічного Se
- Імуностимулюючий та антиоксидантний комплекс – зниження оксидативного стресу
- Швидке відновлення свиноматок після опоросу
Містити бетаїн
- Підтримання роботи печінки
- Попередження дегідратації та підтримання електролітичного балансу
«Продукти, які мають вищевказані характеристики, забезпечують плавний перехід з низько-поживного комбікорму для супоросного періоду на високопоживний комбікорм для лактуючих свиноматок, – каже технічний директор AVAGroup, голландський експерт Пітер-Ян Маас. – Вони запобігають розвитку патогенної мікрофлори у свиноматок, знижують ризик виникнення запорів у свиноматок у транзитний період, зменшують ризик маститів, метритів та агалактії (ММА), попереджують застій молока в молочних залозах та їх набряк, підвищують життєздатність новонароджених поросят, покращують процес молоковіддачі на початку лактації та сприяють швидкому відновленню свиноматок і покращенню їх апетиту».
Подібні продукти для транзитного періоду вже представлені на українському ринку кормів. Так, зокрема, фахівці AVAGroupспільно з європейськими експертами з годівлі створили цілих два продукти для перехідного періоду – AvamixTransition(протеїновий концентрат) та MonixTransition (комплексний премікс). Усі вони мають вищезазначені характеристики, та вже показали гарні результати на українських господарствах.
«Тварина у різні періоди свого життя має зовсім неоднакові потреби в тих чи інших поживних речовинах, – підсумував Пітер-Ян Маас. – Саме тому технологу з годівлі важливо вміти грамотно балансувати, забезпечуючи свиню саме тими речовинами і в тій кількості, які їй потрібні на даний момент – не більше, і не менше. Для цього і створюються спеціальні лінійки продуктів для різних фаз – так звана «мультифазова годівля». Лише застосовуючи такий точно виважений, математично вирахуваний підхід, можна досягти максимально економічного ефекту при мінімальних затратах».
Основні властивості готових кормів на основі AVAMIXTRANSITIONта MONIXTRANSITION:
Високий амінокислотний склад та низький вміст протеїну | Зменшення навантаження на ШКТ, уникнення розвиту патогенної мікрофлори організмі свиноматки | |
Зниження ризику виникнення ММА | ||
Оптимальний для періоду опоросу вміст клітковини | Покращена перистальтика ШКТ | |
Попередження виникнення запорів | ||
Сприяння розвитку корисної мікрофлори | ||
Використання L-карнітину | Підвищення рівня та швидкості забезпечення свиноматки енергією | |
Полегшення процесу опоросу, покращення фізіологічного стану свиноматки | ||
Мікроелементи в органічній формі, завдяки високому рівню біодоступності | Легкість надходження в молозиво та молоко – швидке забезпечення новонароджених поросят мікроелементами | |
Покращення обміну речовин | ||
Високий вміст Вітаміну Е та С , органічний Se | Імуностимулюючий та антиоксидантний комплекс – зниження оксидативного стресу | |
Швидке відновлення свиноматок після опоросу | ||
Бетаїн | Підтримання роботи печінки | |
Попередження дегідратації та підтримання електролітичного балансу |