• +38 (044) 391-41-20

Як отримати додатково 7,5 кг молока від корови?

  • Новости – фото7354
  • Новости – фото7388
  • Новости – фото7390
  • Новости – фото7392
  • Новости – фото7394
  • Новости – фото7396
  • Новости – фото7398
  • Новости – фото7400
  • Новости – фото7402
  • Новости – фото7404
  • Новости – фото7406
  • Новости – фото7408
  • Новости – фото7410
  • Новости – фото7412
  • Новости – фото7386
  • Новости – фото7384
  • Новости – фото7382
  • Новости – фото7356
  • Новости – фото7358
  • Новости – фото7360
  • Новости – фото7362
  • Новости – фото7364
  • Новости – фото7366
  • Новости – фото7368
  • Новости – фото7370
  • Новости – фото7372
  • Новости – фото7374
  • Новости – фото7376
  • Новости – фото7378
  • Новости – фото7380
  • Новости – фото7414

17 та 19 липня 2019 року незалежні українські експерти та фахівці компанії FeedLanceProduction разом зі своїми зарубіжними партнерами – міжнародними експертами з годівлі ВРХ, провели серію круглих столів за темою "Об'ємисті корми - основа молочного бізнесу" для власників та фахівців молочних господарства України.

Заходи, організовані за підтримки Асоціації тваринників України та Агентства США з міжнародного розвитку USAID (Проект USAID «Підтримка аграрного і сільського розвитку»), відбулися в м. Батурин Чернігівської області та смт Маньківка Черкаської області.

Спікерами круглих столів стали провідні українські та міжнародні експерти з годівлі ВРХ – серед яких Пітер Ван Доорен (Нідерланди), Іван Ейснер (технічний продакт-менеджер із силосних інокулянтів Данія, CHR-Hansen) та незалежні українські експерти .

Були розкриті наступні питання:
• Підвищення економічної ефективності молочного бізнесу через якість об’ємистих кормів
• «Rumen character» - інноваційний інструмент в менеджменті використання об'ємистих кормів
• Раціони та економіка годівлі високопродуктивних корів
• Результати якості ТОП силосів та сінажів 2018 року
• Біологічні інокулянти як інструмент підвищення прибутковості молочного бізнесу
• Вплив штамів бактерій на ефективність силосування
• Новітні тенденції в силосуванні об'ємистих кормів.

Зупинімося детальніше на деяких доповідях.

Іван Ейснер, технічний продакт-менеджер із силосних інокулянтів Данія, CHR-Hansen, виступив із доповіддю «Силосування кукурудзи».

Спікер відзначив, що головною метою при силосуванні є такі аспекти як щонайменша втрата сухої речовини (СР), якомога якісніше бродіння, і, як результат - отримати високу продуктивність при хорошому здоров'ї тварини.

Досягнення даних показників залежить від цілої низки факторів, яких слід дотримуватися при заготівлі: це і час скошування зеленої маси, і довжина різки, і якість дроблення зерна, і механізм трамбування.

Щодо трамбування, то, за словами спікера, тут теж є кілька головних правил.

  • -У трамбування існує так зване 'правило 400': вага трактора = 400 * тонну маси, що надходить до силосної траншеї / за годину.
  • -Шари повинні бути близько 10 см, для гарної щільності трамбування.
  • -Саме трамбування слід здійснювати не тільки уздовж, але і впоперек (якщо це дозволяє ширина траншеї).
  • -Швидкість трактора - 4-5 км/год.
  • -Збільшення щільності трамбування допоможе збільшити кількість силосу, який можливо упакувати в одну траншею. Так, збільшення щільності з 260 кг СР / м3 до 290 кг збільшує місткість траншеї на 12.5%.

«Якщо зазвичай ви зберігаєте 6 000 т СР, то тепер зможете трамбувати 6 750 т СР (або 2140 т свіжої при 35% СР), - каже спікер. - Трамбування закінчене, якщо вся поверхня покрита слідами коліс, і по одному місцю проїхали як мінімум двічі. Зазвичай це через 30 хв. після останнього відвантаження. Гарне трамбування необхідне для видалення повітря та, відповідно запобігання правильної ферментації».

- Укриття: відразу після закінчення трамбування силос треба швидко накрити плівкою, яка запобігає псуванню верхнього шару, покришки повинні стикатися по всій поверхні.

«Не менш важливим є менеджмент після відкриття силосної траншеї, - відзначив експерт. – Тут теж існує низка правил, яких слід дотримуватися».

- Залишайте зріз гладким;

- Відкривайте плівку лише на стільки, скільки витратите максимум за 2-3 дні;

- Створюйте бар'єр для потрапляння повітря на поверхню траншеї при відкритті, наприклад з мішків, щоб повітря не потрапляло під плівку;

- Майданчик перед зрізом повинен бути чистим.

Важливим, для збереження якості силосу є і застосування при силосуванні спеціальних бактеріологічних інокулянтів: саме вони зможуть забезпечити правильну ферментацію. Але при цьому слід пам’ятати, що перше місце в отримані якісного силосу – це менеджмент його закладання.

«Якщо молочно-кислі бактерії не змогли домінувати бродіння або не знизили рН до критичного рівня, інші мікроорганізми отримують можливість для розвитку і можуть привести до псування силосу - каже експерт. - Наприклад, ентеробактерії і клостридії». Саме тут нам допоможе правильно підібраний штам інокулянту.

Ентеробактерії - активні в анаеробних умовах, частина природної мікрофлори, є конкурентами молочно-кислих бактерій. Основний кінцевий продукт їх бродіння - оцтова кислота, яка слабкіша за молочну для зниження рН. Також розщеплюють протеїн до аміаку і амінів. Деякі вироблять токсини, що знижує поїдання силосу.

Клостридії - заносяться переважно із ґрунтом. Більш стійкі до рН, ніж ентеробактерії. Здатні використовувати молочну кислоту як джерело енергії. Тому можуть викликати повне псування силосу, якщо рН не опустилася до критичного рівня. Кінцеві продукти бродіння: масляна кислота, аміак, аміни.

«Таким чином, головне наше завдання – взяти бродіння під контроль, знищити клостридії та продовжити аеробну стабільність силосу - відзначив експерт. – Усі ці завдання здатні вирішити інокулянти, зокрема, продукти данського виробника Chr-Hansen. Силосування без інокулянтів призводить до втрат сухої речовини в процесі силосування і після відкриття через розвиток схильності до нагрівання і пліснявіння Навіть у випадку гарного менеджменту, якщо ми порівнюємо силос з інокулянтом та без нього, то втрати СР більші в силосі без інокулянта.

Міжнародний експерт із Нідерландів Пітер ван Доорен розповів про новий інструмент для розуміння процесів ферментації кукурудзяного силосу, який називається Rumen Character або «характер рубця». Дослідження показують, що поживність силосу не є стабільною впродовж його зберігання. За допомогою нового інструменту для аналізу якості кукурудзяного силосу ви можете легко вирішити наступні питання:

  • 1.який із силосів слід відкрити першим, який – наступним;
  • 2.який відкрити взимку, а який – улітку;
  • 3.який слід використовувати для годівлі високопродуктивних груп, який – для низькопродуктивних;
  • 4.та інші питання ефективного використання кукурудзяного силосу.

Rumen Character у звіті аналізу досліджуваного зразку Eurofins Agro являє собою квадрат, який перетинається двома осями та має декілька зон, розділених кольором. Для розрахунку Rumen Character кукурудзяного силосу використано комбінацію кількості байпасного крохмалю та чистої енергії лактації (VEM).

Як слід розуміти позначення Rumen Character?

Зелений сектор у верхній лівій частині – це оптимальний варіант для корови: велика кількість енергії та байпасного крохмалю в кукурудзяному силосі. Червоний сектор характеризує силоси з низьким вмістом енергії та швидкою ферментацію в рубці. Жовтий трикутник показує якість кукурудзяного силосу під час аналізу, а синій круг – як зміниться його якість через 6 місяців.

Також, разом з експертами усі присутні мали змогу проаналізувати причини, через які підприємець втрачає кошти у заготівлі силосу та сінажу, порівнявши об’ємистий корм із поживністю 750 VEM проти фуражу 900 VEM.

«Переваги об’ємистого корму (сінажу/силосу) 900 VEM проти 750 VEM легко обчислити на прикладі, - відзначив Пітер ван Доорен. – Так, припустимо, що корм що має 750 VEM. Тоді споживання СР буде дорівнювати 10 кг, і, як результат, споживання енергії - 7.500 VEM. В обємистого кормупоживністю 900 VEM споживання СР буде 12 кг, а енергії, відповідно - 10.800 VEM. Різниця - 3300 VEM, кількість енергії, що дорівнює 3,5 кг комбікорму, і виробленню коровою додаткових 7,5 кг молока

Детальний фотозвіт:

http://avatlantik.com.ua/uk/media/gallery/251

http://avatlantik.com.ua/uk/media/gallery/254