• +38 (044) 391-41-20

«Рубцевий» протеїн: як впливає на здоров’я та продуктивність корів?

Фракції протеїну: розщеплюваний та нерозщеплюваний у рубці

У минулій статті ми говорили про те, який шлях проходить протеїн від потрапляння в організм корови до його повного розщеплення і засвоєння. Нагадаємо, що загальний протеїн для жуйних прийнято поділяти на фракції:

- Фракція RDP (розщеплювана у рубці) - ферментується мікроогранізмами до азоту (N) та використовується для їх життєдіяльності..

- Фракція байпас протеїну (RUP – нерозщеплювана у рубці) - не піддається розщепленню мікроорганізмами у рубці, натомість перетравлюється та засвоюється в кишечнику, забезпечуючи тварину надійним джерелом метаболічного протеїну, що так необхідний для виробництва молока.

Таким чином, при балансуванні раціону відповідно до потреб корів у протеїні необхідно брати до уваги не просто кількість загального сирого протеїну, я рівні його фракцій: RDP (РРП – розщеплюваного у рубці протеїну) та RUP (НРП – нерозщеплюваного у рубці протеїну).

В інакшому випадку - якщо при балансуванні раціону за сирим протеїном не звертати уваги на рівні «рубцевого» (RDP) та байпас (RUP) протеїну, - то це може призводити до надмірного згодовування нітрогену без реальної стимуляції молочної продуктивності.

«Рубцева» фракція протеїну RDP (розщеплювана у рубці) ферментується мікроогранізмами до азоту, використовуючи його для своєї життєдіяльності. Це процес утворення мікробіального протеїну, який теж необхідний для корів.

Проте надлишок азоту, який не був використаний мікроорганізмами в рубці, абсорбується через кров у вигляді аміаку до печінки, де конвертується до сечовини. Частина сечовини циркулює організмом, надлишок же виводиться з сечею та молоком.

Максимізація роботи рубця

Основне завдання менеджменту годівлі корів на рівні раціону – максимізувати роботу рубця. Балансування раціону за протеїном полягає в максимізації виробництва мікробіального протеїну без перевантаження рубця, печінки та надмірного виробництва токсичної сечовини в організмі корови.

Є декілька порад, які допоможуть максимізувати виробництво мікробіального протеїну без негативного впливу на здоров’я рубця та корови.

  • 1.Скорегуйте загальний вміст сирого протеїну в раціоні з адекватним вмістом байпас протеїну. Вміст байпас протеїну (RUP) в раціоні повинен коливатись від 40-44% від загального протеїну.
  • 2.Дотримуйтесь балансу «рубцевого» протеїну (RDP) з кількістю ферментованих вуглеводів у рубці (крохмаль, цукор та ефективна клітковина), що допоможе максимізувати ефективність синтезу мікробного протеїну. Тут зорієнтує показник OEB в раціоні (CVB 2007).

Цільовими вмістом перетравного в рубці протеїну (RDP) є не більше 56-60% від загального протеїну, або 100-105 г/кг сухої речовини раціону.

Якщо перетравного в рубці протеїну (RDP) недостатньо, тоді ми «недогодовуємо» мікроорганізми рубця. Це буде згубно впливати на рубцеве травлення, зокрема, зменшення перетравності структурних вуглеводів, зменшення вмісту жиру в молоці.

При перенасичені розщепленим в рубці протеїном (RDP) його ферментація в рубці чинитиме токсичний вплив на організм корови. Особливо негативно це впливає на процес роботи печінки, потім - на відтворення та продуктивність стада.

Контроль ефективності раціону щодо вмісту та типу протеїну та вплив на здоров’я дійної корови можна провести декількома способами.

Спосіб 1 - Аналіз азоту сечовини молока (MUN)

Кількість азоту сечовини молока (MUN) є показником ефективності протеїнової годівлі та здоров’я корів. За допомогою нього можна оцінити ефективність мікробного синтезу протеїну в рубці. Нормою азоту сечовини молока (MUN) вважається 8-12 мг/дл. Проте цей показник досить індивідуальний для кожного господарства.

  • üНизький рівень MUN (<8 мг/дл) може вказувати на дефіцит рубцевого протеїну (RDP) в раціоні або дисбаланс розщеплення протеїнів та вуглеводів. Вважається, що потенціал роботи рубця не використовується.
  • üВисока кількість MUN (> 12 мг/дл) свідчить про надлишок рубцевого протеїну (RDP), дисбаланс розщеплення протеїнів та вуглеводів, а отже - неефективну роботу рубця, в іншому випадку – про нестачу енергії та ферментованих вуглеводів.

Кількість азоту сечовини молока є досить ефективним показником для налаштування роботи зі стадом. Його надлишок фактично свідчить про надлишок сечовини в організмі корови, що має низку негативних факторів на економіку виробництва молока та здоров’я корів:

  • -порушення функції рубця;
  • -токсичний вплив на організм корови;
  • -низька ефективність протеїнової годівлі;
  • -втрата прибутку;
  • -зниження відтворювальної здатності корів;
  • -низька життєздатність та розвиток ембріонів (вплив на рівень прогестерону);
  • -ph матки, засвоєння Mg та K, що негативно впливає на заплідненість корів.
  • Спосіб 2 – Аналіз вмісту молочного жиру
  • Нестача доступного протеїну в рубці призводить до зменшення синтезу летких жирних кислот, зокрема, оцтової, тим самим негативно впливає на вміст жиру в молоці.
  • Спосіб 3 - Аналіз калу корів
  • Зміни консистенції калу є прямим показником здоров’я рубця. Його візуальний аналіз може допомогти оцінити баланс розщеплення протеїнів та вуглеводів у рубці.

Такими чином, як бачимо, балансування рівня та типів протеїну в раціоні – це постійна битва між скороченням витрат і збільшенням прибутку на молочній фермі. Тож основне наше завдання – це отримати максимальну, в тому числі і економічну, користь від протеїну у раціоні.