Головна / Блог / Статті

ЕФЕКТИВНІСТЬ ВИКОРИСТАННЯ АДСОРБЕНТУ AVA SORB

Все гостріше останнім часом постає перед тваринниками проблема зараження кормів мікотоксинами...

Інтенсифікація сільського господарства, глобальні зміни погодних умов, безконтрольне застосування різних хімічних препаратів в рослинництві — все це призводить до зростання кількості випадків отруєння тварин мікотоксинами, яких фіксується з кожним роком все більше.


Найбільшої шкоди тваринам найчастіше приносять мікотоксини, що синтезуються грибами роду Aspergillus, Penicillium, Fusarium, Cephalosporium, Myrothecium, Stachybotrys, Trichoderma, Trichothecium і іншими. Для свого росту гриби використовують вітаміни і поживні речовини рослин, на яких виростають, при цьому погіршуючи смакові якості і зменшуючи поживну цінність кормової сировини.


Як відомо, легше запобігти біді, ніж боротися з її наслідками. Тому для профілактики розвитку цвілі необхідно строго дотримуватися всіх технологічних параметрів (температура, вологість і т.д.) при збиранні, транспортуванні, зберіганні і переробці зерна. Варто зазначити, що відсутність на зерні грибків не означає, що в ньому немає мікотоксинів. Гриби могли загинути в процесі зберігання і переробки, а мікотоксини більш стійкі до хімічної і термічної обробки (температура плавлення зеараленону 165 ° С, охратоксин — 169-221 ° С, афлатоксинов — 244-299 ° С, трихотеценів — 150-190 °С). Навіть ретельне сортування прибраного врожаю не здатна повністю знешкодити зерно.

Первинними ознаками розвитку цвілі є підвищення температури сировини, потемніння і поява на ньому вологи. На етапі зберігання доцільно використовувати інгібітори цвілі, які пригнічують розвиток грибків, що в свою чергу знизить кількість мікотоксинів в кормах. Найчастіше буває так, що, не дивлячись на всі вжиті заходи, мікотоксини все ж зустрічаються в сировину. У таких випадках необхідно застосовувати сорбенти, які зв’язують мікотоксини і виводять їх з організму тварин.


Безпечних концентрацій мікотоксинів не існує; навіть мала їх кількість надає на організм тварин негативний вплив, при цьому вони здатні накопичуватися в продукції тваринництва (м’ясо, молоко, яйця), створюючи загрозу для здоров’я людини.

Завдяки використанню в годівлі тварин адсорбентів мікотоксинів можна зв’язати і вивести з організму свиней, худоби та птиці до 30-40% і навіть 80% різних токсинів. Тому можна з упевненістю сказати, що це засіб № 1 в профілактиці мікотоксикозів всіх видів.

AVA-SORB — багатофункціональний препарат, призначений для профілактики та лікування мікотоксикозів у тварин та птиці, який має 3 вектори дії:

  1. Адсорбція — зв’язування та виведення мікотоксинів з організму. Активні компоненти: маннанові олігосахариди, бета-глюкани, монтморилоніт.
  2. Біологічна трансформація — деградація мікотоксинів до нешкідливих форм. Активні компоненти: спеціальних штамів дріжджів, що продукують ензими для розщеплення мікотоксинів.
  3. Гепатопротекторна, імуностимулююча, антиоксидантна дії — підвищення резистентності організму в боротьбі з мікотоксикозами, а саме, захист печінки, посилення її детоксикаційної функції, нейтралізація імуносупресорної дії мікотоксинів, профілактика розвитку вторинних інфекційних хвороб. Активні компоненти: екстракти рослин, маннанові олігосахариди, Бета-глюкани.

Хотілось би більш детально розглянути дію кожного з компонентів та їх властивість.

Монтморилоніт

Монтморилоніт — тришаровий оброблений мінерал, дія якого більш виражена на зв’язування полярних токсинів з малим розміром молекул. Але внаслідок спеціального оброблення та модифікації мінерал також набув властивості адсорбування фумонізинів та мікотоксинів трихотеценової групи, які часто зустрічаються в кормах України та володіють високою токсикобіологічною активністю. Його здатність в адсорбції трихотеценів обумовлена не тільки зв’язуванням, а також молекулярно-ситовим ефектом, тому токсини не десорбуються при проходженні в ШКТ.

Маннанові олігосахариди (мос) та бета-глюкани

МОС мають високу активність в адсорбції мікотоксинів. Особливу ефективність МОС та бета-глюкани проявляють по відношенню до зеараленону, а саме, відсоток зв’язування даного мікотоксину складає 70–80%. Також МОС є дієвими при враженні кормів фумонізинами, Т-2 токсином і доном, рівень зв’язування яких складає 65–70%, 35–40% та 20–25 % відповідно.

Крім наведених характеристик також треба згадати про додаткові властивості мос та бета-глюканів.


МОС:

  • Попередження адгезії бактерій до базальної мембрани епітелію кишечника.
  • Покращена регуляція фагоцитозу при бактеріальній інфекції.
  • Маннанові олігосахариди є комплементарними до фімбрій (ворсинок) типу 1, які використовуються деякими.

Видами бактерії — Salmonella, E. Coli, а саме, останні прикріплюються до МОС та виводяться з ШКТ. Таким чином формується додатковий захист слизової оболонки кишківника.

Бета-глюкани — мають сильні антиоксидантні, імуномодулюючі, антизапальні властивості.

Біологічні трансформатори

Принцип дії — трансформування мікотоксинів всередині кишечника тварини в нешкідливі форми.

До складу AVA SORB входить спеціальний штам дріжджів, який продукує ензими, спрямовані першочергово на біотрансформацію дону та Т-2 токсину, а також Зеараленону в нетоксичні для організму тварини метаболіти.

Біологічні трансформатори є термостабільними та ефективно детоксикують мікотоксини незалежно від рн в ШКТ.

Куркума

Куркума — це лікарська рослина, біоактивний інгредієнт, з сильними антиоксидантними, протизапальними, противогрибковими, антибактеріальними властивостями. Зменшує оксидативний та тепловий стрес, покращує поділ епітеліальних клітин в кишківнику. Дані властивості посилюють резистентність організму та суттєво знижують негативний вплив мікотоксинів.

Меліса лікарська

Лікарська рослина, яка в своєму складі містить фенілпропаноїди (розмаринова, кавова, хлорогенова та інші кислоти), які належать до біологічно активних субстанцій та мають противірусні, імуномодулюючі, антигістамінні, антиоксидантні і антимікробні властивості.

Поліфеноли

Поліфеноли є потужними антиоксидантами та знижують оксидативний стрес, допомагають боротися з ушкодженнями клітин, які їм завдають вільні радикали. Завдяки цій захисній функції клітини отримують додатковий захист від окислення.

Екстракт артишоку

Екстракт артишоку — природний комплекс, який сприяє поліпшенню функціонального стану печінки. Інулін, аскорбінова кислота, каротин, вітаміни В1 і В2. Що містяться в артишоку сприяють покращенню основного обміну речовин в організмі.

Пиперин

Пиперин, завдяки своїм лікувальним властивостям, стимулює секрецію шлункового соку, соку підшлункової залози і кишечника, тим самим покращує травлення, стимулює апетит.

Доза введення в готовий корм:

  • Профілактична: 0,5–1 кг/тонну
  • Середня контамінація корму: 1–1,5 кг/тонну
  • Висока контамінація корму: 1,5–2 кг/тонну

Тому, результатом включення в контамінований комбікорм кормової добавки AVA Sorb буде зниження аліментарного навантаження токсинів на організм тварин та птиці, що сприятиме передумовою для нормалізації більшості показників обміну речовин, нейтралізації імуносупресорної дії мікотоксинів, що профілактує розвиток інфекційних хвороб.

Поділитись

Добавить комментарий

Ваш электронный адрес не будет опубликован. Обязательные поля отмечены *

Читайте також